Základní škola TGM

E-mail: reditelka@zsfrydlant.cz | sekretariat@zsfrydlant.cz |Sekretariát: +420 558 678 169, školní družina: +420 732 839 868

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí
  • Základní škola TGM > Aktuality > Adaptační program 1. stupně, září 2021
  •       Hned ve druhém zářijovém týdnu čekaly na prvňáčky tři dny adaptačního kurzu. Ten první prožili ve společnosti svých nejstarších spolužáků. Ti je přišli podpořit do tříd v jejich prvních dnech školního života. Společně tvořili, sportovali, navazovali přátelství. Deváťáci slíbili nejmenším pomoc a spolupráci, prvňáčci zase na oplátku podporu v situacích, jež jim přinese poslední rok školní docházky. Vzájemné soucítění i dobrá nálada vyzařovala ze všech přítomných, což byla ta nejlepší deviza pro dny příští, dny naplněné nejen získáváním nových vědomostí, ale také zkouškami a možná i občasným malým trápením či starostí. Program ještě oživila návštěva členek společnosti Podané ruce, které nás tradičně poctily návštěvou se svými psími svěřenci. A jak bylo ze vzniklé atmosféry patrné, děti a čtyřnozí miláčci prostě patří k sobě

          Druhý den se nesl ve znamení her a dobrodružství. Po nezbytné cestě autobusem, který dopravil kluky a holky na Bílou, čekala na všechny přítomné zábavná pirátská plavba. Vše umocněno nádherným počasím vykonalo v duších malých žáčků pocit vzájemné sounáležitosti, radosti a v neposlední řadě té nejlepší nálady. Bylo to prostě super.

          Poslední, třetí den, přijela do školy oblíbená muzikoterapeutka, speciální pedagožka a lektorka, paní Mgr. Lenka Břenková, která nejenže vlastní množství hudebních nástrojů, ale dokáže děti upoutat a zaujmout tak, jak to umí právě ona. Hudba mimo jiné ve svých rozmanitých podobách člověku odedávna pomáhala překonávat nejrůznější obtíže i vyjadřovat prožívání, navazovat vztahy nebo rozvíjet svůj potenciál. A to se možná u nás na chvíli podařilo.

         Děti mají první kroky v lavicích a s novými spolužáky za sebou. Teď již nezbývá, než se pustit do učení. Držíme palce, ať se jim to daří.