Základní škola TGM

E-mail: reditelka@zsfrydlant.cz | sekretariat@zsfrydlant.cz |Sekretariát: +420 558 678 169, školní družina: +420 732 839 868

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí

      Poezie, básničky. Máme je rádi, naše školní začátky se bez nich vůbec neobešly. Čím jsme starší, tím více je opouštíme a přitom jsou tak hezké. Navíc se v poezii uplatňuje zpěvnost a melodičnost jazyka, díky tomu je u dětí významně aktivizována paměť, představivost, sluchové vnímání, cit pro rytmus i melodii. Dále se zvyšuje jejich citlivost a vnímavost k používání různých výrazových prostředků, přednášením básní rozvíjíme řečový projev žáků. Možná i to je jeden z důvodů, proč si již dlouhodobě drží ve školách tradice recitačních soutěží.

     V pondělí 22. ledna 2024 se konalo na 1. stupni školní kolo recitačních soutěže. V mladší kategorii se představilo 18 žáků, z nichž porota ocenila na 2. místě Z. Jonešovou z 2. B, A. Danka z 3. B a R. Gontkovou ze 3. C. Vítězná děvčata I. Šulová z 2. C, T. Řeháková a S. Hanskutová z 2. A postoupily do obvodního kola Přehlídky dětských recitátorů

     Ve starší kategorii slavili úspěch na 3. místě T. Malina ze 4. A a M. Kecová ze 4. B, druhou příčku obsadila E. Kopecká ze 4. A a J. Herot ze 4. B, postupujícími vítězi byli M. Tomášek z 5. B a F. Duda z 5. C.

     Přehlídka recitátorů z okrsku Frýdlant n. O. se uskutečnila ve středu 7. února 2024 na ZŠ Komenského za účasti 6 okolních škol. Naši zástupci si vedli statečně. Mladší sice v konkurenci čtrnácti recitátorů ve své kategorii neuspěli, ale určitě si zaslouží velkou pochvalu za reprezentaci školy. Mezi staršími nenašel přemožitele vítěz František Duda z 5. C, a kousek za ním, na příčce třetí se radoval také náš zástupce, Michal Tomášek z 5. B. Moc oběma gratulujeme! František bude moci předvést své recitační dovednosti ještě dál, na okresní Přehlídce dětských recitátorů v Třinci 6. března 2023, kde mu samozřejmě budeme moc držet palce.

Nebyly nalezeny žádné obrázky