Základní škola TGM

E-mail: reditelka@zsfrydlant.cz | sekretariat@zsfrydlant.cz |Sekretariát: +420 558 678 169, školní družina: +420 732 839 868

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí

Chci poslat blahopřání, píšu vám ho na blanket. Žena je nejkrásnější, když má 30 let…“ Je to už nějaká chvilka, co skupina Plavci zpívala píseň s tímto textem. Její autor byl jistě dobrý pozorovatel a nemohl si nevšimnout, že tři desítky jsou tak akorát pro, mohli bychom říci, nejlepší věk. Žena i náš národopisný soubor Chasička jsou na tom obdobně. Třicítka jim prostě sluší.

     Když se na počátku 90-tých let minulého století rozhodla paní Vierka Šimonková zasvětit svůj život folklóru a dětem, jistě netušila, jak skvělé základy dokáže vybudovat. Soubor v průběhu let měnil svůj název, obsazení i program. Postupem času přibyli muzikanti a v současné době patří malí zpěváci i tanečníci k neodmyslitelným pokračovatelům folklorních tradic našeho regionu. Jejich úspěchy v pěveckých soutěžích a účast na přehlídkách vypovídají o obětavém přístupu těch, kteří dnes mají činnost souboru pod palcem. S neutuchající energií se k paní Šimonkové postupně přidali učitelé Jana Vaňková a Adam Šigut. Mají mnohé podporovatele a pomocníky z řad bývalých kantorů i rodičů. Chasička je zkrátka naše „školní stříbro“, jak konstatovala během vystoupení paní ředitelka.

     Ve středu 29. května 2024 bylo možno zahlédnout děti v krojích, jak pospíchají k sálu Základní umělecké školy L. Janáčka. Konal se zde totiž slavnostní koncert u příležitosti 30. let od založení souboru. Dopolední program byl určen pro školáky, večer pak patřil divákům z řad veřejnosti. Mezi hosty v zaplněném hledišti nechyběli vzácní gratulanti ze spřáteleného souboru Lašánek, bývalí členové, Frýdlantská chasa, hosté z Turzovky a v neposlední řadě i pan místostarosta D. Pavliska. To, čím Chasička potěšila publikum, bylo beze sporu folklorním a lidským pohlazením po duši.

     Je mnoho konkrétních lidiček, kterým se přísluší poděkovat. A protože nechceme nikoho vynechat, vezmeme to, jak se lidově říká, jedním vrzem. Děkujeme všem, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na organizaci a zázemí celého slavnostního koncertu. Velmi si vážíme Vaší pomoci a podpory. Městu Frýdlant n. O. chceme poděkovat za finanční příspěvky, bez kterých by se Chasička neobešla. Rovněž přízeň vedení školy hraje svoji nezastupitelnou roli.

     A co popřát Chasičce? No přece to, co se přeje i ženě, když má 30 let. Ať dále vzkvétá, zpívá, hraje a tančí, daří se jí a obklopují ji ti nejsrdečnější a nejlaskavější lidé jako doposud.

Nebyly nalezeny žádné obrázky